Opsæt af telefon til ældre borgere.

Ældre borgere skal typisk have lidt ekstra hjælp til de mange ting i hverdagen. De kommer fra helt andre generationer, og har nødvendigvis ikke styr på de ting, der efterfølgende er blevet udgivet, som har det formål at gøre hverdagen lettere.

Mange ældre har en vane med at få et glas rødvin til maden. Det kan også være, at nogle ældre tynges af sorg, når de mister deres ægtefælle, og derfor begynder at drikke for at dulme sorgen. Det kan blive et farligt mønster, hvor det hurtigt bliver til en vane, der fører til et misbrug.

Det handler om at hjælpe og skabe de bedste forudsætninger

Man kan hjælpe de ældre borgere ved netop at opsætte en telefon. Man kan ikke forvente, at de kan finde ud af smartphones, tablets eller andet teknologi. Derfor kan en gammeldags telefon være vejen frem, og så har de også selv mulighed for at ringe ud.

Det kan være en stor hjælp, når ældre borgere finder dem selv fanget i alkoholproblemer. Det kan føles som en stor skam, og derfor kan det hjælpe meget at vide, at man ved, hvordan man skal foretage opkald, og at det bliver gjort helt anonymt.

Få kompetent rådgivning som pårørende

Hvis du skulle være en pårørende til en ældre, der har et alkoholproblem, kan du få alkoholrådgivning. Du kan også hjælpe den ældre med at komme i kontakt med rådgivningen, så de kan få hjælp til deres misbrug. Du kan klikke ind via linket og finde mange forskellige brugbare informationer om, hvordan du og din pårørende kan få hjælp samt hvilke ressourcer, der er til rådighed.

Der findes fx forskellige typer af behandling, hvor det kan være, at den ene type er mere relevant end den anden. Det kan også være, at man er nødt til at prøve sig frem med de forskellige typer. Der er også materiale at hente, hvor man kan få hjælp til bedre at forstå situationen, og hvordan man som pårørende kan hjælpe.

Hvordan hjælper du en, der ikke vil hjælpes?

Det er et af de helt store spørgsmål, og faktisk findes der ikke et endegyldigt svar på det. Man siger normalt, at man ikke kan hjælpe en, der ikke ønsker at blive hjulpet. Med det mener man, at hvis personen, der bør få hjælp, ikke selv er indstillet på det, så er det dømt til at fejle. Det er lidt som at forsøge at presse to modstødende magneter mod hinanden, for at få dem til at hænge sammen. Det er ikke skabt til at ske.

Men man kan dog forsøge at påvirke misbrugeren positivt, så man hjælper dem med at komme hen et sted, hvor de kan se fornuften ved hjælpen. Der er naturligvis også tidspunkter, der er mere rigtige end andre. Man skal ikke forsøge at snakke en stærkt beruset person til fornuft. Det kan man ikke. I stedet bør man vente, til de er ædru, eller har fået minimalt at drikke. Ellers kan man ende med at gøre det svært for sig selv.