Rav: Danmarks ædelsten, 3 værktøjer til at finde den

Rav er en unik ædelsten, og det kan findes i Danmark. Rav har i århundreder været brugt som en vigtig ædelsten, fordi den fanger lyset smukt. Hvis du leder efter rav i Danmark, er her tre redskaber, du skal bruge: en ravlygte, ravkese og ravbriller.

Kort om rav, og hvor man kan finde rav i Danmark:

Rav er fossilieret harpik, dannet af fyrretræer over flere millioner af år. Den findes i forskellige nuancer, fra honning til mørkebrun. I Danmark kan du finde den over hele landet, men nogle steder er bedre end andre, når det gælder om at finde kvalitetssten. Rav ses ofte i skovområder, på stranden og i vandet, men det kan være svært at spotte rav med det blotte øje, fordi det både kan forveksles med en alminelig sten og plastik. Derfor nævner vi nu 3 redskaber, som gør ravjagten lidt sjovere.

Ravlygte

Når du skal på ravjagt, så er det bedst at gøre det i mørke, og med en lygte. Men det skal ikke være en helt almindelig lygte, for almindeligt lys kan ikke løse grave op, men det kan en ravlygte, en ravlygte lyser ikke med almindelig lys, men med uv lys. Det foregår på den måde, at når man lyser med uv lys på et stykke rav, vil ravstykket forsøge at sende et skær tilbage, hvilket gør, at ravstykket reflekterer og dermed lyser op. Og på den måde, er det meget nemmere at finde rav.

Ravkese

En ravkese er et smart værktøj, som kan sammenlignes lidt med en si i køkkenet. ravkesen fungerer på samme måde, at man kan bruge den i sandet eller i vandkanten, også på lidt dybere vand. Rav, som ligger i vandet, vil ofte lægge dig op af noget, eller sammen med noget andet, såsom tang, sten eller andet i vandet, og her kan man så med ravkesen samle det hele op, og dermed sortere det. Ravkeser fås også i mange forskellige længder og materialer, alt efter om man skal bruge den på lavt eller dybt vand.

Ravbriller

Ravbriller hører faktisk sammen med ravlygten. For når man lyser med ravlygten, og så skal man huske på at uv lys generelt ikke er særlig sundt for vores øjne, derfor skal man bager ravbriller, som kan sammenlignes med solbriller, hvor glasset beskytter mod stærk UV-lys.

Du kan også købe et komplet ravlygte sæt, hvor du får flere forskellige redskaber i én pakke.

Hvordan tjekker man, om man har fundet ægte rav?

Der er rigtig mange andre ting på land og i vandkanten, som ligner rav. Vi vil jo alle gerne finde ægte rav, og derfor er der også nogle måder, hvorpå, man kan tjekke, at det er ægte rav eller ej.

Du kan starte med, hvis du har en lighter, at opvarme ravstykket langsomt, hvis der pludselig opstår en duft af gran og skov, så er det med sikkerhed rav. Hvis det til gengæld lugter af brændt plastik, så er det nok bare plastik. Man kan også putte ravstykket i en kop saltvand, hvis ravstykket flyder, så er det rav, synker det til bunds, så er det nok bare en sten.