Kunstig intelligens skriver danske tekster – er det muligt?

I dette blogindlæg kigger vi nærmere på, hvad kunstig intelligens (AI) er, og hvordan den fungerer. Vi undersøger også, om AI kan skrive danske tekster.

Kunstig intelligens er et emne, der har været diskuteret i mange år. Mange mennesker er bange for, at AI vil tage over verden og gøre os overflødige. Men hvad er kunstig intelligens egentlig? Og kan den virkelig skrive danske tekster?

Lad os starte med at se nærmere på, hvad kunstig intelligens er:

Kunstig intelligens er en computerteknologi, der simulerer menneskelige tanker og handlinger. Kunstig intelligens bruges blandt andet til at løse problemer, som mennesker ikke kan løse, eller til at gøre noget, som mennesker ikke kan gøre på egen hånd.

For eksempel kan kunstig intelligens bruges til at analysere store mængder data hurtigere end et menneske nogensinde kunne. Det betyder, at AI kan finde mønstre og sammenhænge, som vi normalt ikke ville se. På den måde kan AI hjælpe os med at træffe bedre beslutninger i vores hverdag – for eksempel når vi skal finde ud af, hvilken vej der er den hurtigste til arbejde.

AI bliver også ofte brugt til at styre robotter – for eksempel i produktionsvirksomheder. Men med kunstig intelligens får robotterne mulighed for selv at tage beslutninger baseret på de informationer, de modtager fra deres omgivelser. På den måde kan robotterne reagere meget hurtigere og mere præcist end et menneske i mange situationer – for eksempel når det gælder produktionsfejl.

Kunstig intelligens kan altså bruges til at løse problemer, som mennesker ikke kan løse, eller til at gøre noget, som mennesker ikke kan gøre på egen hånd. Men hvordan fungerer kunstig intelligens egentlig?

Det er svært at give et entydigt svar på det spørgsmål, fordi der findes mange forskellige typer af kunstig intelligens. Men i grove træk fungerer de fleste former for kunstig intelligens ved hjælp af noget, der kaldes neural netværk.

Neural netværk er en computermodel, der simulerer den måde, hjernen fungerer. Neural netværk består typisk af flere lag med virtuelle “nerveceller” – også kaldet neuroner. Hvert lag forbinder de virtuelle neuroner på en bestemt måde – ligesom nervecellerne i hjernen forbinder hinanden. På den måde kan neural netværket “lære” at genkende bestemte mønstre – for eksempel tegn på dansk sprog.

Der findes dog også andre former for kunstig intelligens, der ikke bruger neural netværk. En af de mest populære er kendt som maskinel indlæring. Maskinel indlæring er en teknologi, der giver computere mulighed for selv at lære ud fra data – uden at skulle programmeres til dette formål fra starten af.

Maskinel indlæring er en teknologi, der giver computere mulighed for selv at lære ud fra data – uden at skulle programmeres til dette formål fra starten af.

Maskinel indlæring bliver ofte brugt til at genkende bestemte mønstre i store mængder data. På den måde kan maskinel indlæring hjælpe os med at træffe bedre beslutninger i vores hverdag – for eksempel når vi skal finde ud af, hvilken vej der er den hurtigste til arbejde.

 Maskinel indlæring bliver også ofte brugt til styre robotter – for eksempel i produktionsvirksomheder. Robotterne følger typisk bestemte instruktioner fra en computer. Men med maskinel indlæring får robotterne mulighed for selv at tage beslutninger baseret på de informationer, de modtager fra deres omgivelser. På den måde kan robotterne reagere meget hurtigere og mere præcist end et menneske i mange situationer.

Du kan prøve kræfter med danske TextGuru, der er den bedste tekstforfatter på markedet lige nu. Har du brug for at få sat komma i din tekst, kan du få gratis hjælp hos Kommaretter.dk

For at konkludere, kan man sige, at kunstig intelligens i dag ikke er i stand til at skrive danske tekster på et højt niveau. Dette skyldes primært, at der ikke findes et ordforråd og en grammatik, som AI-systemerne kan bruge til at generere danske tekster.