Elcykler: Hvor langt kan du køre på en fuld opladning?

Nu hvor elcykler bliver mere og mere populære, er der mange, der har spørgsmål om dem. Et af de spørgsmål, vi oftest hører, er “Hvor langt kan man køre på en fuld opladning?” Det er et ganske legitimt spørgsmål spørgsmål, da hele tiltrækningen ved en elcykel er, at den giver dig et lille boost, når du har brug for det, hvilket gør det meget lettere at træde op ad bakker eller køre i stærk modvind, når man sammenligner med en almindelig cykel.

Elcyklens batteri og din kørestil er afgørende for distancen

Før man kan give et godt svar på spørgsmålet, skal vi tage et par faktorer i betragtning, som vi er nødt til at forstå først. Lad os først se på batteriet. De fleste elcykler på markedet i dag bruger enten litium-ion- (oftest blot kaldet Li-ion) eller litium-ion-polymerbatterier (LiPo). Disse er begge relativt nye batteriteknologier, og de konstant forbedret. Efterhånden som batteriteknologien forbedres, øges rækkevidden på elcykler også. Der er generelt en hel del batteriproducenter, som skubber til udviklingen af batteriernes kapacitet, holdbarhed og hastigheden, hvormed de kan oplades. Vi kan især takke bilindustriens fokus på batteridrevne køretøjer for de fremskridt, der sker.

Den anden faktor, du skal overveje, er, hvordan du bruger din elcykel. Tramper du i et roligt tempo, eller kører du op ad bakker så hurtigt du kan? Jo hårdere du tramper i pedalerne, jo mere strøm skal du bruge, og jo kortere bliver din rækkevidde. På nogle elcykler har du mulighed for at skrue ned for motorens effekt, så du kun oplever en lille hjælp, når du træder i pedalerne. Det sker typisk ved hjælp af en controller på cykelstyret. Når du ikke har brug for al motorens kraft, så skåner du dit batteri og kan køre længere.

Med disse faktorer i baghovedet kan vi se på nogle eksempler fra den virkelige verden. Et typisk batteri på en elcykel er på 36V og 10Ah. Det giver dig en gennemsnitlig rækkevidde på 40-50 kilometer, før det skal genoplades. Men hvis du virkelig presser dig selv og cyklen, – hvis du f.eks. kører offroad eller tramper op ad stejle bakker på din cykeltur –, kan du forvente, at rækkevidden falder til 35 km eller mindre.

Det er selvfølgelig kun et vejledende gennemsnit. Dit kilometertal kan variere afhængigt af andre faktorer som vindhastighed, temperatur, vægt og terræn. Hvis du opdager, at du løber tør for strøm hurtigere end forventet, er der alligevel nogle ting, du kan gøre for at forlænge din rækkevidde.

Er dine dæk pumpet korrekt?

For det første skal du sørge for, at dine dæk er korrekt oppustet – dæk med for lavt lufttryk giver større rullemodstand og dræner batteriet hurtigere.

Hvilket gear kører du i?

For det andet skal du undgå at bruge høje gear, når det er muligt – et lavt gear kræver mindre energi at træde i pedalerne end et højt gear, så hvis du træder i et lavt gear, er det med til at skåne dit batteri.

Bruger du bremsen?

Endelig skal du bruge den regenerative bremsefunktion, hvis din cykel har sådan en. Bremsen opfanger energi fra bremsning og sender den tilbage til batteriet, hvilket giver dig et lille ekstra skub, som kan være med til at forlænge din rækkevidde med 5% eller mere. Det er dog ikke alle elcykler, der er udstyret med den slags bremser, så tjek lige, hvad du har på din.

Er batteriet slidt?

Batterier slides med tiden. Og ved hyppig af- og opladning går det endnu hurtigere, da et batteri kun kan holde til et vist antal opladningscyklusser før det er er udtjent. Det betyder, at batteriets kapacitet formindskes med tiden, og det er svært at gøre noget ved.

Nogle elcykler har indbygget batteriet i stellet, så du ikke kan komme til det. På mange elcykler er det dog muligt at udskifte batteriet, så hvis dit batteri er godt brugt over en årrække, kan du vælge at forlænge cyklens levetid blot ved at udskifte batteriet. Desværre er batterier til elcykler bare dyre. Rigtig dyre. Det kan faktisk sjældent betale sig, hvis din cykel i det hele taget er en smule slidt i forvejen. Så er der ofte god økonomisk logik i, at sætte din nuværende elcykel til salg og købe en ny. Det kan endda være, at du kan få en tilsvarende model for færre penge end du skal have op ad lommen, hvis du i stedet vælger at beholde den gamle og købe et nyt batteri.

Hvis du står med en ældre elcykel, hvor batterikapaciteten, og deraf rækkevidden, er væsentligt forringet i forhold til da du købte cyklen, så kan du finde en ny god og billig elcykel på bikeland.dk. Der finder du et bredt udvalg af nye elcykler til ethvert behov. Du finder både cykler med lang rækkevidde, og smarte letvægts-elcykler til bykørsel.

Med moderne Li-ion-batterier har de fleste elcykler en rækkevidde på 40-50 km på en fuld opladning. Der findes dog mange forskellige batteristørrelser, så det er altså kun vejledende for en almindelig elcykel. Hvis du har en stor, tung el-drevet ladcykel, så har du højst sandsynligt også en større kapacitet på batteriet, men det betyder ikke nødvendigvis, at du kan køre længere. Det store batteri skal i stedet gøre det muligt at transportere større vægt, så rækkevidden bliver ikke meget længere på store ladcykler.